Grandview Heights Planning Commission March 16 approved a major site plan of the building and site at 1050 W. Goodale Blvd.

Grandview Heights Planning Commission March 16 approved a major site plan of the building and site at 1050 W. Goodale Blvd.

The approval of the site plan will allow Open Door Art Studio to proceed with its plan to move its operations to the Goodale site.

Open Door is an adult day rehabilitation center that operates as an art studio for adults with developmental disabilities. The studio is currently located at 1365 W. First Ave.

Open Door is a program of Columbus Center for Human Services, Inc., which was the applicant requesting the approval of the major site plan.

The center is purchasing the building on Goodale. In November, the planning commission approved a conditional use and parking variance for the site.

The commission was presented the major site plan application at its February meeting, but tabled the measure because of concerns about the art studio's plans for the building's exterior.

On Feb. 24, three planning commission members and representatives of the applicant held a workshop meeting to discuss the case.

The applicant brought revised plans for the exterior of the building to the commission's March 16 meeting.

In response to suggestions commission members made last month, the exterior design now includes larger windows and places the front entry door more to the center of the building, said Shawn McAllister, an architect working with the applicant.

Open Door art director Courtney Yoakum presented more information about a mural that will be painted on a portion of the front of the building.

The mural will be painted on individual panels, with the panels being in the shape of the object they are depicting and attached to the building, she said.

The mural design is "a collaborative effort" featuring the input of about 30 of the 52 people who participate in Open Door's programs, Yoakum said.

"We're absolutely thrilled" with the mural design, she said. "We had a great time going through hundreds and hundreds of (drawings) and doodles.

"We feel this is much stronger than what we have (now)," Yoakum said. "(It) will add to the interest and aesthetic" of the building.

"I appreciate your moving the door to where you did," planning commission member Robert Wandel said. "I think it's a better signal to people coming by as to how to get into the building."

"I'm pleased that you are pleased," Yoakum said.